maandag 11 maart 2013

Goeroe Kumare is ook een rare kwieb

Enige tijd geleden zag ik op tv een schitterende documentaire over de goeroe Kumare: The True Story of a False Prophet.
 
Sceptisch over verlichte goeroes besluit de filmmaker Vikram Gandi als experiment zelf goeroe te worden en krijgt al snel veel trouwe volgelingen.

Vikram Gandi, een Amerikaanse filmmaker van Indiase afkomst is verbaasd over het succes dat het Oosterse geloof heeft in de Westerse wereld. Hij is van kinds af aan geïntrigeerd door geloof en spiritualiteit en hoe ver mensen gaan op zoek naar het ‘hogere’. Maar hij was ook altijd erg sceptisch, met name over de zogenaamde verlichte goeroes. Is er echt iets hogers of worden mensen voor de gek gehouden?

Zelf heeft hij juist afstand genomen van het Hindi-geloof en wil onderzoeken of het geloof niet gewoon een grote illusie is. Hij besluit daarom als experiment zelf goeroe te worden: hij noemt zich Kumare en gaat zich kleden als een goeroe, met rood gewaad en baard, neemt een Indiaas accent aan en leert wat yoga- en meditatietechnieken. Sneller dan hij had kunnen bedenken heeft hij een groep trouwe volgers. Hij verzint mantra’s als ‘Be all that you can be’ en alles wat hij doet wordt voor waar aangenomen. Met zijn indringende ogen en vriendelijke glimlach blijft hij altijd even aardig en sympathiek en zijn volgelingen geloven heilig in hem.

Maar hoe meer ze hem nodig hebben bij al hun levensvragen en hoe dieper zijn volgelingen ingaan op de voor hen spirituele ervaringen, des te groter wordt Vikrams gewetensnood. Hoe redt hij zich hier uit?

Daarvoor zult u de documentaire moeten kijken..... De link naar, het kopen of streamen van vindt u hier
De trailer:


Vikram Ghandi over het project:


Nu maar weer even wachten op de volgende Swami Bami....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten